home > clubinfo > Wie zijn wij?
Wie zijn wij?
Reddingsclub Ternat Asse Lebbeke vzw (RCTAL) bestaat uit een groep gemotiveerde lesgevers.
In onze club bieden we voor ieder wat wils aan. We leren kinderen van jongs af aan zwemmen. Laten jongeren en volwassenen plezier beleven aan onze sport, zowel recreatief als competitief.
Wat is reddend zwemmen?
De slogan 'wees fit om een leven te redden' die de reddingssport kenmerkt, verklapt onmiddellijk haar dubbele bodem. Naast het sportieve, fysieke aspect komt ook het humanitaire aspect aan bod.
Het is dus méér dan zwemmen alleen!
Het is een zeer complete, gevarieerde sport waar iedereen zijn zin kan vinden!
Het is dus méér dan zwemmen alleen!
Het is een zeer complete, gevarieerde sport waar iedereen zijn zin kan vinden!
Bestuur
Voorzitter: | Roel Engels | roel@rctal.be |
Ondervoorzitter: | Ann Saelens | |
Penningmeester: | Kristien De Bont | boekhouding@rctal.be |
Secretaris: | Marijke Engels | info@rctal.be |
JSC competitie: | Roel Engels | roel@rctal.be |
JSC zwemschool & recreatie: | Xenia Van Kerckhoven | |
Opleiding: | Kaat Geubels | opleiding@rctal.be |
Feest: | Els Mergan |
feest@rctal.be |
Adviserend bestuurslid: |
Werner Van Kerckhoven |
|
Vertegenwoordiger atleten: |
Maarten Van Laethem |
|
Vertrouwenspersoon (API): | Els Mergan |
api@rctal.be |
Clubhistorie
1995, 30 mei
Thérésia Masyn richtte een reddingsclub op in Asse. Reddingsclub Asse (RCA) werd vastgelegd in het Belgisch Staatsblad op 30 mei 1995. RCA werd opgericht tussen Thérésia Masyn, Erik Michiels, Liesbeth Saerens, Stijn Van Nijverseel, Maarten Boone en Fernand Melotte.
2003, 27 oktober
Door de sluiting van het oude zwembad in Asse moest RCA andere oorden opzoeken. Er werd een afdeling in Ternat en een in Lebbeke opgericht. De naam Reddingsclub Asse (RCA) maakte plaats voor Reddingsclub Ternat Asse Lebbeke (RCTAL)
2006, 21 mei
Thérésia Masyn behaald de allereerste Belgische titel voor RCTAL bij de masters.
2008, 8 september
Vanaf 8 september organiseert RCTAL in samenwerking met de provinciale afdeling Vlaams-Brabant van de Vlaamse Reddingscentrale (VRC) SERC trainingen voor alle redders.
2008, 16 november
In samenwerking met de gemeente organiseert RCTAL een Start to swim, een reeks van 10 lessen waarin zwemmers hun conditie opbouwen naar 500, 1000 of meer meter. Een succesvolle formule die sindsdien elk najaar opnieuw georganiseerd wordt.
2010, 7 februari
RCTAL organiseert voor de eerste keer het Provinciaal kampioenschap Vlaams Brabant in Asse.
2010, 24 mei
Als schoolopdracht organiseerde Roel Engels samen met studiegenoot Pieter Maton een sportdag in het Bloso domein in Hofstade. Op deze dag maakte de RCTAL jeugd voor het eerst kennis met de open water disciplines van het Reddend zwemmen.
Het werd meteen een succes, want de jaren nadien werd dit evenement jaarlijk georganiseerd.
2010, augustus
In 2010 maakte Roel Engels een eindwerk over Reddend zwemmen en de motivatie van jongeren om deel te nemen aan wedstrijden. In augustus werd dit omgezet in de praktijk. Een groepje jongeren trainden in de zomervakantie voor het Belgisch kampioenschap SERC. Dit was de start van een competitiegroep. Hierna nam deze groep deel aan verschillende activiteiten en wedstrijden.
2010, 27 november
Joost De Backer, Maarten De Mesmaeker, Kato Leyman en Bram Van Droogenbroeck worden Belgisch kampioen SERC. Lieven Van Dyck wordt Belgisch kampioen in het leidersklassement.
2011, 1 januari
De gemeente Asse besliste om voortaan het zwembad op zaterdagnamiddag te sluiten. Reddingsclub Ternat Asse Lebbeke kon dankzij deze beslissing een tweede zwemschool opstarten op zaterdag van 17u tot 18u. Ook de competitiegroep kon nu over drie trainingsmomenten beschikken in Asse.
2011, 1 september
Dankzij het succes van de nieuwe zwemschool op zaterdag besliste RCTAL om ook een derde zwemschool op te starten in Asse.
Ook de competitiegroep was een groot succes. Waardoor RCTAL vanaf september 2011 startte met een precompetitiegroep.
2011, 27 november
RCTAL organiseert het Belgisch kampioenschap SERC in Asse. Tijdens de SERC-wedstrijd werd er een ongeval gesimuleerd in de Sant Anna grot te Asse. Maar liefst 8 slachtoffers moesten de ploegen van 4 vier redders binnen een tijd van drie minuten weten te redden en verzorgen. Een bewusteloos slachtoffer met hoofdwonde en een vader met twee kinderen dienden uit het water geholpen te worden. Hun kapotte rubberen boot lag nog in het water. Een vijfde slachtoffer was in paniek aan het spartelen, nabij een zeil waaronder nog twee slachtoffers, waaronder een kind, die dienden gereanimeerd te worden. Het achtste ‘slachtoffer’, was een man die alles zag gebeuren van op kant. Hij kon de redders informatie geven en beschikte ook over het nodige EHBO materiaal en gsm.
De -14-jarige-ploeg met Alexandra Duysters, Paul De Backer, Sebastiaan Van Mol en Tessa Hinneman werd knap Belgisch kampioen SERC bij de junioren.
Nog bij de junioren kroonde Paul De Backer zich tot Belgisch kampioen in de reanimatie.
De reanimatie werd tijdens dit kampioenschap volledig gedomineerd door RCTAL. Nadat Paul de beste was bij de junioren, kon zijn broer Joost De Backer niet onderdoen en werd Belgisch kampioen in de reanimatie.
2011, 27 december
RCTAL organiseerde een BLS AED Provider cursus in samenwerking met RCW (Reddingsclub Wauterbos) en een cursus BLS AED Instructor in Asse. RCTAL zorgde zo voor 16 nieuwe Instructoren BLS AED.
2012, 12 februari
RCTAL organiseerde voor de tweede maal het Provinciaal kampioenschap Vlaams-Brabant in Asse. Onze meisjes: Merel Leyman, Jolien Cockaert, Tessa Hinneman en Laura Mertens werden knap provinciaal kampioen bij de aflossingen -14 én bezorgden onze reddingsclub een Belgisch record op de reddingsgordelaflossing.
2012, 13 mei
Op het Belgisch kampioenschap in Seraing werd Thomas Devos Belgisch kampioen bij de benjamins op de 100m hinderniszwemmen. Jolien Cockaert greep bij de miniemen meisjes de Belgische titel op de 50m popredden met vinnen.
2012, 18 mei
De competitiezwemmers van RCTAL trokken voor de eerste keer op stage naar het Bloso centrum ‘Hazewinkel’ in Willebroek. Daar trainden ze op de ocean disciplines ter voorbereiding van het open water seizoen.
2012, 25 augustus
In ongelooflijk moeilijke omstandigheden, met felle wind, regen en een woelige zee, zorgden onze zwemmers voor 19 medailles op het Belgisch kampioenschap in Westende. Een fantastische prestatie, iedereen behaalde 2 of meerdere medailles. 6 Belgische kampioenen, 4 keer zilver en 8 bronzen medailles. Hier even alle Belgisch kampioenen op een rijtje:
Alexandra Duysters Belgisch kampioen Beachflags, miniemen
Maarten De Mesmaeker Belgisch kampioen Beachflags, junioren
Alexandra Duysters Belgisch kampioen Beach sprint, miniemen
Bram Van Droogenbroeck Belgisch kampioen Board race, junioren
Maarten De Mesmaeker Belgisch kampioen Surf race, junioren
Charlotte Mertens, Tessa Hinneman, Laura Mertens en Alexandra Mertens Belgisch kampioen aflossingen, -14
2013, 5 mei
2 Belgische kampioenen voor RCTAL! Thomas Devos en Maarten Van Laethem beten meteen de spits af en werden knap Belgisch kampioen Line Throw. Even later kon Tessa Hinneman een tweede Belgische titel bemachtigen voor onze club op de 50m popredden met vinnen.
2xgoud, 8xzilver, 17xbrons, heel wat medailles dit jaar.
2013, 17 november
Kaat Geubels en Anouk Gentier nemen deel aan de BENECUP in Antwerpen en Eindhoven als lid van het Belgisch nationaal team.
2013, 22 december
Sebastiaan Van Mol, Max Van Mol, Femke Deriemaecker en Lieven Van Dyck worden Belgisch kampioen SERC All Round. Sebastiaan Belgisch kampioen in het leidersklassement.
2014, 9 maart
Belgisch record voor Lucas Labeeuw! Hij verbeterde in Huy het toenmalige record op de 50m popredden met vinnen met 4 honderdsten van een seconde, in 00:35"69.
2014, 11 mei
Nieuw Belgisch record voor RCTAL! Onze jongens aflossingsploeg met Robbe Wilmots, Bono Verdickt, Ruben Ceuppens en Yilke Vanoudenhove zwom in Seraing een nieuw BR op de 4x50m hindernisaflossing. Ze verbeterden het 12 jaar oude record van STRC met 40 hondersten van een seconde en lieten de klok stoppen op 02:20,34.
Op de zelfde dag behaalde RCTAL 9 Belgische titels, 55 medailles op het Belgisch kampioenschap reddend zwemmen in Seraing.
Hanne Casteele Belgisch kampioen op 100m hindernis, benjamins
Hanne Casteele Belgisch kampioen op 50m popredden, benjamins
Hanne Casteele Belgisch kampioen op 50m reddingscombiné, benjamins
Phebe Verdickt Belgisch kampioen op 100m superlifesaver, benjamins
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen op 100m hindernis, miniemen
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen op 50m popredden, miniemen
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen op 50m reddingscombiné, miniemen
Ilona Segers Belgisch kampioen op 50m lifesaver, miniemen
Yilke Vanoudenhove en Ilona Segers Belgisch kampioen line throw, -14
2014, 24 augusus
10 Belgische titels op het BK open water in Westende.
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen Oceanwoman, miniemen
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen Board race, miniemen
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen Surf race, miniemen
Jerome Helewaut Belgisch kampioen Beachflags, benjamins
Jerome Helewaut Belgisch kampioen Beachsprint, benjamins
Phebe Verdickt Belgisch kampioen Beachsprint, benjamins
Robbe Wilmots Belgisch kampioen Beachflags, miniemen
Robbe Wilmots Belgisch kampioen Beachsprint, miniemen
Anouk Gentier Belgisch kampioen Beachflags, senioren
Yago Engels, Ruben Ceuppens, Robbe Wilmots, Bono Verdickt en Jerome Helewaut Belgisch kampioen aflossingen, -14
2014, 14 september
Thérésia Masyn behaald drie medailles op het WK Interclub voor masters. Ze behaalde twee keer zilver in het zwembad, op de 100m popredden met vinnen en op de 100m lifesaver.
Op het strand greep ze een bronzen medaille op de beachflags.
2014, 5 oktober
Opnieuw Belgisch record voor Lucas Labeeuw op de 50m popredden met vinnen in Gosselies. Hij klokte af in 00:33,65!
2014, 11 november
RCTAL neemt voor het eerst deel aan een PACO zwemfeest. Een PACO-zwemfeest is een recreatieve zwemwedstrijd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Plezier staat centraal, iedereen die de wedstrijd uitzwemt wint een medaille. Kortom een ideale gelegenheid om eens kennis te maken met zwemmen in wedstrijdvorm. Of om je eens op recreatieve manier te meten met leeftijdsgenoten. We trokken met maar liefst 29 zwemmers naar Liedekerke, met zo'n grote opkomst was dit al meteen een succes.
2014, 16 november
3 Belgische records voor onze RCTAL jongens -14 op het Vlaams kampioenschap in Brugge.
Onze -14-jarige jongens hadden een sterk team waardoor ze bij de topfavorieten aan de start stonden. Wat ze presteerden was ongezien en er zal nog lang over nagepraat worden. Robbe Wilmots, Lucas Labeeuw, Bono Verdickt en Ruben Ceuppens waren niet te stuiten. Ze verbluften alle concurrenten met maar liefst 3 Belgische records.
Ze verbeterden het 12 jaar oude record op de 4x50m hindernisaflossing met 5 seconden in 02:15,60. Op de 4x25m popaflossing moesten ze het jaar voordien nog net de duimen leggen tegen de jongens van Sint-Truiden. Maar deze keer verpulverden ze ook dit record met 5 seconden in 01:54,84. Het Belgische record op de 4x50m gordelaflossing was ook al 12 jaar oud, tijd om dat van de tabellen te vegen dachten de jongens uit Asse. Ook hier verbeterden ze het huidige record met bijna 4 seconden in 02:07,85. Een indrukwekkende prestatie om Vlaams kampioen in de aflossingen te worden met drie Belgische records.
Nog op het Vlaams kampioenschap behaalde Lucas Lebeeuw 2 Belgische records!
De verwachtingen bij de jongens waren best hoog. Lucas Labeeuw moest knallen om het tegen de sterke concurrentie op te nemen. En knallen deed hij bij de benjamins. Zo hard dat enkele prestaties de concurrenten van bij de miniemen deed verbleken.
Lucas verbrak dit jaar al tweemaal het Belgisch record op de 50m popredden met vinnen in een 25m-bad en was vastberaden dit in het 50m-bad van Brugge te herhalen. Hij werd op een indrukwekkende manier Vlaams kampioen op deze proef, door het oude Belgische record met vier seconden te verbeteren. Hij liet met een tijd van 00:32,85 zelf alle miniemen jongens achter zich. En ook op de 50m reddingscombiné toonde Lucas nog eens zijn klasse. Zowel de benjamin als de miniemen jongens konden Lucas niet meer volgen als hij naar een tweede Belgische record spurtte. Hij werd voor de tweede keer Vlaams kampioen met een nieuw Belgisch record in 00:42,62.
2016, 6 februari
RCTAL organiseert voor de allereerste keer het Tallekes Reddingsfeest.
Een recreatieve wedstrijd met leuke reddingsproeven. 46 zwemmertjes uit onze eigen zwemschool en van ZIOS uit Liedekerke namen deel aan deze eerste editie.
2016, 7 februari
Belgisch record voor Lucas Labeeuw! Hij verbeterde het record op de 50m popredden met vinnen in eigen huis op het PK in Asse, in 00:28"45.
2016, 28 februari
Belgisch record voor onze meisjesploeg Phebe Verdickt, Hanne Casteele, Ruth De Greef en Sofie Van Linthoudt. Ze verbraken het 8 jaar oude record op de 4x25m popredden in het 25m-bad van Rixensart in 02:05,18.
Thérésia Masyn richtte een reddingsclub op in Asse. Reddingsclub Asse (RCA) werd vastgelegd in het Belgisch Staatsblad op 30 mei 1995. RCA werd opgericht tussen Thérésia Masyn, Erik Michiels, Liesbeth Saerens, Stijn Van Nijverseel, Maarten Boone en Fernand Melotte.
2003, 27 oktober
Door de sluiting van het oude zwembad in Asse moest RCA andere oorden opzoeken. Er werd een afdeling in Ternat en een in Lebbeke opgericht. De naam Reddingsclub Asse (RCA) maakte plaats voor Reddingsclub Ternat Asse Lebbeke (RCTAL)
2006, 21 mei
Thérésia Masyn behaald de allereerste Belgische titel voor RCTAL bij de masters.
2008, 8 september
Vanaf 8 september organiseert RCTAL in samenwerking met de provinciale afdeling Vlaams-Brabant van de Vlaamse Reddingscentrale (VRC) SERC trainingen voor alle redders.
2008, 16 november
In samenwerking met de gemeente organiseert RCTAL een Start to swim, een reeks van 10 lessen waarin zwemmers hun conditie opbouwen naar 500, 1000 of meer meter. Een succesvolle formule die sindsdien elk najaar opnieuw georganiseerd wordt.
2010, 7 februari
RCTAL organiseert voor de eerste keer het Provinciaal kampioenschap Vlaams Brabant in Asse.
2010, 24 mei
Als schoolopdracht organiseerde Roel Engels samen met studiegenoot Pieter Maton een sportdag in het Bloso domein in Hofstade. Op deze dag maakte de RCTAL jeugd voor het eerst kennis met de open water disciplines van het Reddend zwemmen.
Het werd meteen een succes, want de jaren nadien werd dit evenement jaarlijk georganiseerd.
2010, augustus
In 2010 maakte Roel Engels een eindwerk over Reddend zwemmen en de motivatie van jongeren om deel te nemen aan wedstrijden. In augustus werd dit omgezet in de praktijk. Een groepje jongeren trainden in de zomervakantie voor het Belgisch kampioenschap SERC. Dit was de start van een competitiegroep. Hierna nam deze groep deel aan verschillende activiteiten en wedstrijden.
2010, 27 november
Joost De Backer, Maarten De Mesmaeker, Kato Leyman en Bram Van Droogenbroeck worden Belgisch kampioen SERC. Lieven Van Dyck wordt Belgisch kampioen in het leidersklassement.
2011, 1 januari
De gemeente Asse besliste om voortaan het zwembad op zaterdagnamiddag te sluiten. Reddingsclub Ternat Asse Lebbeke kon dankzij deze beslissing een tweede zwemschool opstarten op zaterdag van 17u tot 18u. Ook de competitiegroep kon nu over drie trainingsmomenten beschikken in Asse.
2011, 1 september
Dankzij het succes van de nieuwe zwemschool op zaterdag besliste RCTAL om ook een derde zwemschool op te starten in Asse.
Ook de competitiegroep was een groot succes. Waardoor RCTAL vanaf september 2011 startte met een precompetitiegroep.
2011, 27 november
RCTAL organiseert het Belgisch kampioenschap SERC in Asse. Tijdens de SERC-wedstrijd werd er een ongeval gesimuleerd in de Sant Anna grot te Asse. Maar liefst 8 slachtoffers moesten de ploegen van 4 vier redders binnen een tijd van drie minuten weten te redden en verzorgen. Een bewusteloos slachtoffer met hoofdwonde en een vader met twee kinderen dienden uit het water geholpen te worden. Hun kapotte rubberen boot lag nog in het water. Een vijfde slachtoffer was in paniek aan het spartelen, nabij een zeil waaronder nog twee slachtoffers, waaronder een kind, die dienden gereanimeerd te worden. Het achtste ‘slachtoffer’, was een man die alles zag gebeuren van op kant. Hij kon de redders informatie geven en beschikte ook over het nodige EHBO materiaal en gsm.
De -14-jarige-ploeg met Alexandra Duysters, Paul De Backer, Sebastiaan Van Mol en Tessa Hinneman werd knap Belgisch kampioen SERC bij de junioren.
Nog bij de junioren kroonde Paul De Backer zich tot Belgisch kampioen in de reanimatie.
De reanimatie werd tijdens dit kampioenschap volledig gedomineerd door RCTAL. Nadat Paul de beste was bij de junioren, kon zijn broer Joost De Backer niet onderdoen en werd Belgisch kampioen in de reanimatie.
2011, 27 december
RCTAL organiseerde een BLS AED Provider cursus in samenwerking met RCW (Reddingsclub Wauterbos) en een cursus BLS AED Instructor in Asse. RCTAL zorgde zo voor 16 nieuwe Instructoren BLS AED.
2012, 12 februari
RCTAL organiseerde voor de tweede maal het Provinciaal kampioenschap Vlaams-Brabant in Asse. Onze meisjes: Merel Leyman, Jolien Cockaert, Tessa Hinneman en Laura Mertens werden knap provinciaal kampioen bij de aflossingen -14 én bezorgden onze reddingsclub een Belgisch record op de reddingsgordelaflossing.
2012, 13 mei
Op het Belgisch kampioenschap in Seraing werd Thomas Devos Belgisch kampioen bij de benjamins op de 100m hinderniszwemmen. Jolien Cockaert greep bij de miniemen meisjes de Belgische titel op de 50m popredden met vinnen.
2012, 18 mei
De competitiezwemmers van RCTAL trokken voor de eerste keer op stage naar het Bloso centrum ‘Hazewinkel’ in Willebroek. Daar trainden ze op de ocean disciplines ter voorbereiding van het open water seizoen.
2012, 25 augustus
In ongelooflijk moeilijke omstandigheden, met felle wind, regen en een woelige zee, zorgden onze zwemmers voor 19 medailles op het Belgisch kampioenschap in Westende. Een fantastische prestatie, iedereen behaalde 2 of meerdere medailles. 6 Belgische kampioenen, 4 keer zilver en 8 bronzen medailles. Hier even alle Belgisch kampioenen op een rijtje:
Alexandra Duysters Belgisch kampioen Beachflags, miniemen
Maarten De Mesmaeker Belgisch kampioen Beachflags, junioren
Alexandra Duysters Belgisch kampioen Beach sprint, miniemen
Bram Van Droogenbroeck Belgisch kampioen Board race, junioren
Maarten De Mesmaeker Belgisch kampioen Surf race, junioren
Charlotte Mertens, Tessa Hinneman, Laura Mertens en Alexandra Mertens Belgisch kampioen aflossingen, -14
2013, 5 mei
2 Belgische kampioenen voor RCTAL! Thomas Devos en Maarten Van Laethem beten meteen de spits af en werden knap Belgisch kampioen Line Throw. Even later kon Tessa Hinneman een tweede Belgische titel bemachtigen voor onze club op de 50m popredden met vinnen.
2xgoud, 8xzilver, 17xbrons, heel wat medailles dit jaar.
2013, 17 november
Kaat Geubels en Anouk Gentier nemen deel aan de BENECUP in Antwerpen en Eindhoven als lid van het Belgisch nationaal team.
2013, 22 december
Sebastiaan Van Mol, Max Van Mol, Femke Deriemaecker en Lieven Van Dyck worden Belgisch kampioen SERC All Round. Sebastiaan Belgisch kampioen in het leidersklassement.
2014, 9 maart
Belgisch record voor Lucas Labeeuw! Hij verbeterde in Huy het toenmalige record op de 50m popredden met vinnen met 4 honderdsten van een seconde, in 00:35"69.
2014, 11 mei
Nieuw Belgisch record voor RCTAL! Onze jongens aflossingsploeg met Robbe Wilmots, Bono Verdickt, Ruben Ceuppens en Yilke Vanoudenhove zwom in Seraing een nieuw BR op de 4x50m hindernisaflossing. Ze verbeterden het 12 jaar oude record van STRC met 40 hondersten van een seconde en lieten de klok stoppen op 02:20,34.
Op de zelfde dag behaalde RCTAL 9 Belgische titels, 55 medailles op het Belgisch kampioenschap reddend zwemmen in Seraing.
Hanne Casteele Belgisch kampioen op 100m hindernis, benjamins
Hanne Casteele Belgisch kampioen op 50m popredden, benjamins
Hanne Casteele Belgisch kampioen op 50m reddingscombiné, benjamins
Phebe Verdickt Belgisch kampioen op 100m superlifesaver, benjamins
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen op 100m hindernis, miniemen
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen op 50m popredden, miniemen
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen op 50m reddingscombiné, miniemen
Ilona Segers Belgisch kampioen op 50m lifesaver, miniemen
Yilke Vanoudenhove en Ilona Segers Belgisch kampioen line throw, -14
2014, 24 augusus
10 Belgische titels op het BK open water in Westende.
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen Oceanwoman, miniemen
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen Board race, miniemen
Yilke Vanoudenhove Belgisch kampioen Surf race, miniemen
Jerome Helewaut Belgisch kampioen Beachflags, benjamins
Jerome Helewaut Belgisch kampioen Beachsprint, benjamins
Phebe Verdickt Belgisch kampioen Beachsprint, benjamins
Robbe Wilmots Belgisch kampioen Beachflags, miniemen
Robbe Wilmots Belgisch kampioen Beachsprint, miniemen
Anouk Gentier Belgisch kampioen Beachflags, senioren
Yago Engels, Ruben Ceuppens, Robbe Wilmots, Bono Verdickt en Jerome Helewaut Belgisch kampioen aflossingen, -14
2014, 14 september
Thérésia Masyn behaald drie medailles op het WK Interclub voor masters. Ze behaalde twee keer zilver in het zwembad, op de 100m popredden met vinnen en op de 100m lifesaver.
Op het strand greep ze een bronzen medaille op de beachflags.
2014, 5 oktober
Opnieuw Belgisch record voor Lucas Labeeuw op de 50m popredden met vinnen in Gosselies. Hij klokte af in 00:33,65!
2014, 11 november
RCTAL neemt voor het eerst deel aan een PACO zwemfeest. Een PACO-zwemfeest is een recreatieve zwemwedstrijd voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Plezier staat centraal, iedereen die de wedstrijd uitzwemt wint een medaille. Kortom een ideale gelegenheid om eens kennis te maken met zwemmen in wedstrijdvorm. Of om je eens op recreatieve manier te meten met leeftijdsgenoten. We trokken met maar liefst 29 zwemmers naar Liedekerke, met zo'n grote opkomst was dit al meteen een succes.
2014, 16 november
3 Belgische records voor onze RCTAL jongens -14 op het Vlaams kampioenschap in Brugge.
Onze -14-jarige jongens hadden een sterk team waardoor ze bij de topfavorieten aan de start stonden. Wat ze presteerden was ongezien en er zal nog lang over nagepraat worden. Robbe Wilmots, Lucas Labeeuw, Bono Verdickt en Ruben Ceuppens waren niet te stuiten. Ze verbluften alle concurrenten met maar liefst 3 Belgische records.
Ze verbeterden het 12 jaar oude record op de 4x50m hindernisaflossing met 5 seconden in 02:15,60. Op de 4x25m popaflossing moesten ze het jaar voordien nog net de duimen leggen tegen de jongens van Sint-Truiden. Maar deze keer verpulverden ze ook dit record met 5 seconden in 01:54,84. Het Belgische record op de 4x50m gordelaflossing was ook al 12 jaar oud, tijd om dat van de tabellen te vegen dachten de jongens uit Asse. Ook hier verbeterden ze het huidige record met bijna 4 seconden in 02:07,85. Een indrukwekkende prestatie om Vlaams kampioen in de aflossingen te worden met drie Belgische records.
Nog op het Vlaams kampioenschap behaalde Lucas Lebeeuw 2 Belgische records!
De verwachtingen bij de jongens waren best hoog. Lucas Labeeuw moest knallen om het tegen de sterke concurrentie op te nemen. En knallen deed hij bij de benjamins. Zo hard dat enkele prestaties de concurrenten van bij de miniemen deed verbleken.
Lucas verbrak dit jaar al tweemaal het Belgisch record op de 50m popredden met vinnen in een 25m-bad en was vastberaden dit in het 50m-bad van Brugge te herhalen. Hij werd op een indrukwekkende manier Vlaams kampioen op deze proef, door het oude Belgische record met vier seconden te verbeteren. Hij liet met een tijd van 00:32,85 zelf alle miniemen jongens achter zich. En ook op de 50m reddingscombiné toonde Lucas nog eens zijn klasse. Zowel de benjamin als de miniemen jongens konden Lucas niet meer volgen als hij naar een tweede Belgische record spurtte. Hij werd voor de tweede keer Vlaams kampioen met een nieuw Belgisch record in 00:42,62.
2016, 6 februari
RCTAL organiseert voor de allereerste keer het Tallekes Reddingsfeest.
Een recreatieve wedstrijd met leuke reddingsproeven. 46 zwemmertjes uit onze eigen zwemschool en van ZIOS uit Liedekerke namen deel aan deze eerste editie.
2016, 7 februari
Belgisch record voor Lucas Labeeuw! Hij verbeterde het record op de 50m popredden met vinnen in eigen huis op het PK in Asse, in 00:28"45.
2016, 28 februari
Belgisch record voor onze meisjesploeg Phebe Verdickt, Hanne Casteele, Ruth De Greef en Sofie Van Linthoudt. Ze verbraken het 8 jaar oude record op de 4x25m popredden in het 25m-bad van Rixensart in 02:05,18.
home > clubinfo > Aanbod
Aanbod
Zwemschool
In onze zwemschool leren we kinderen vanaf 3 jaar zwemmen. We werken volgens 6 niveaus waarin uw kind kan doorgroeien volgens eigen tempo.
Dinsdag 1 van 18u00 tot 18u45 in Asse
Dinsdag 2 van 18u45 tot 19u30 in Asse
Dinsdag 3 van 19u30 tot 20u15 in Asse
Zaterdag 1 van 17u00 tot 17u45 in Asse
Zaterdag 2 van 17u45 tot 18u30 in Asse
Zaterdag 3 van 18u30 tot 19u15 in Asse
Dinsdag 1 van 18u00 tot 18u45 in Asse
Dinsdag 2 van 18u45 tot 19u30 in Asse
Dinsdag 3 van 19u30 tot 20u15 in Asse
Zaterdag 1 van 17u00 tot 17u45 in Asse
Zaterdag 2 van 17u45 tot 18u30 in Asse
Zaterdag 3 van 18u30 tot 19u15 in Asse
Multimove
Tijdens onze Multimove lessen bieden we kinderen tussen 3 en 8 jaar een gevarieerd bewegingsprogramma aan, waarin de focus op de algemene ontwikkeling van vaardigheden ligt en waarbij de sporttak niet noodzakelijk onmiddellijk herkenbaar is. De fundamentele bewegingsvaardigheden zijn van cruciaal belang en moeten al op jonge leeftijd geprikkeld worden. Dat gebeurt op een pedagogisch verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier.
Multimove voor kinderen is de start van een gezonde levensstijl met veel beweging en sport, je hele leven lang.
Lees meer op onze Multimove pagina.
Inschrijven voor de Multimove lessen kan afzonderlijk of in combinatie met de zwemschool.
We delen de groepen in volgens leeftijd.
Woensdag van 14u tot 15u - 3-4 jaar in Sint-Martinusschool Walfergem
Woensdag van 15u tot 16u - 5-8 jaar in Sint-Martinusschool Walfergem
Multimove voor kinderen is de start van een gezonde levensstijl met veel beweging en sport, je hele leven lang.
Lees meer op onze Multimove pagina.
Inschrijven voor de Multimove lessen kan afzonderlijk of in combinatie met de zwemschool.
We delen de groepen in volgens leeftijd.
Woensdag van 14u tot 15u - 3-4 jaar in Sint-Martinusschool Walfergem
Woensdag van 15u tot 16u - 5-8 jaar in Sint-Martinusschool Walfergem
Recreatie jeugd
Na de zwemschool kunnen onze zwemmers verdergaan met recreatie zwemmen. Hier leren ze verder alles over reddend zwemmen.
Dinsdag 1 van 18u00 tot 19u00 in Asse
Donderdag van 18u00 tot 19u00 in Asse
Zaterdag 1 van 17u00 tot 17u45 in Asse
Zaterdag 2 van 17u45 tot 18u30 in Asse
Zaterdag 3 van 18u30 tot 19u15 in Asse
Dinsdag 1 van 18u00 tot 19u00 in Asse
Donderdag van 18u00 tot 19u00 in Asse
Zaterdag 1 van 17u00 tot 17u45 in Asse
Zaterdag 2 van 17u45 tot 18u30 in Asse
Zaterdag 3 van 18u30 tot 19u15 in Asse
Recreatie volwassenen
Tijdens deze momenten kunnen onze volwassenen zelfstandig zwemmen. Wil je je stijl verbeteren? Neem dan deel aan onze Start to Swim.
Zaterdag 1 van 17u00 tot 17u45 in Asse
Zaterdag 1 van 17u00 tot 17u45 in Asse
Volwassenzwemmen
Bedoeling van deze training is om aan een conditie te werken op een recreatieve, maar toch doorgedreven manier. Dit is dus vooral voor de al iets gevorderde zwemmers, jongeren en volwassenen vanaf 15 jaar.
Deze zwemmers beschikken al over een goede techniek, al kan er hier zeker nog wat verbeterd worden.Ideaal als vervolg op de Start to Swim.
Vrijdag van 19u00 tot 20u00 in Ternat
Zaterdag van 21u00 tot 22u00 in Asse
Deze zwemmers beschikken al over een goede techniek, al kan er hier zeker nog wat verbeterd worden.Ideaal als vervolg op de Start to Swim.
Vrijdag van 19u00 tot 20u00 in Ternat
Zaterdag van 21u00 tot 22u00 in Asse
Start to swim
Doel van deze training is voor beginnende zwemmers die graag hun zwemstijl willen verbeteren. Deze lessen zijn dus vooral voor beginnende zwemmers, jongeren en volwassenen vanaf 15 jaar.
Ideale voorbereiding voor volwassenen zwemmen.
Vrijdag van 19u00 tot 20u00 in Ternat
Ideale voorbereiding voor volwassenen zwemmen.
Vrijdag van 19u00 tot 20u00 in Ternat
Serc
SERC staat voor Simulated Emergency Response Competition. Hier houden we de redders in vorm. En oefenen de redders hun vaardigheden in tal van simulaties. Word ook zelf redder!
Dit kan al vanaf 11 jaar.
Voor meer info zie op RCTAL.be.
Donderdag van 21u00 tot 22u00 in Asse
Dit kan al vanaf 11 jaar.
Voor meer info zie op RCTAL.be.
Donderdag van 21u00 tot 22u00 in Asse
Precompetitie (vanaf 9 jaar)
De zwemmers die graag een overstap willen maken naar de competitie worden hier alvast voorbereid. De zwemstijlen worden verder geperfectioneerd en vaardigheden reddend zwemmen worden aangeleerd. Vanaf 10 jaar kunnen zij ook deelnemen aan wedstrijden.
Dinsdag van 18u00 tot 19u00 zwemtraining in Asse
Donderdag van 17u30 tot 18u00 droogtraining en van 18u tot 19u30 zwemtraining in Asse
Zaterdag van 17u15 tot 17u45 droogtraining en van 17u45 tot 19u15 zwemtraining in Asse
Dinsdag van 18u00 tot 19u00 zwemtraining in Asse
Donderdag van 17u30 tot 18u00 droogtraining en van 18u tot 19u30 zwemtraining in Asse
Zaterdag van 17u15 tot 17u45 droogtraining en van 17u45 tot 19u15 zwemtraining in Asse
Competitie
Vanaf 12 jaar zijn onze zwemmers klaar voor de reddingssport. Hier wordt al wat meer doorgedreven getraind.
In deze competitievorm kunnen onze jongeren deelnemen aan wedstrijden lifesaving pool, lifesaving surf en SERC.
Dinsdag van 18u30 tot 19u00 droogtraining en van 19u00 tot 20u15 zwemtraining in Asse
Donderdag van 19u30 tot 20u00 droogtraining en van 20u00 tot 21u, +14j tot 21u30 zwemtraining in Asse
Vrijdag van 18u tot 19u in Ternat
Zaterdag van 18u45 tot 19u15 droogtraining en van 19u15 tot 21u00 zwemtrainig in Asse
Dinsdag van 18u30 tot 19u00 droogtraining en van 19u00 tot 20u15 zwemtraining in Asse
Donderdag van 19u30 tot 20u00 droogtraining en van 20u00 tot 21u, +14j tot 21u30 zwemtraining in Asse
Vrijdag van 18u tot 19u in Ternat
Zaterdag van 18u45 tot 19u15 droogtraining en van 19u15 tot 21u00 zwemtrainig in Asse
Steunend lid
Als steunend lid zorgt de club voor jouw inschrijving en verzekering bij de Vlaamse Reddingsfederatie vzw. Je ontvangt het tijdschrift 'De Boei', krijgt korting op bijscholingen redder en cursussen georganiseerd door RCTAL.
Steunende leden ontvangen ook een lidkaart waarmee ze korting kunnen verkrijgen in sportwinkels. Als steunend lid kan je niet komen zwemmen tijdens de cluburen.
Steunende leden ontvangen ook een lidkaart waarmee ze korting kunnen verkrijgen in sportwinkels. Als steunend lid kan je niet komen zwemmen tijdens de cluburen.
home > clubinfo > Zwemschool
Zwemschool
GROEP1: watergewenning
GROEP2: initiatie beenbeweging crawl
GROEP3: initiatie beenbeweging schoolslag
GROEP4: initiatie armen korte afstand
GROEP5: automatiseren op korte afstand
GROEP6: automatiseren zwemstijlen en initiatie reddend zwemmen
home > clubinfo > Multimove
Multimove
Wat is Multimove?
Multimove voor kinderen biedt kinderen tussen 3 en 8 jaar een gevarieerd bewegingsprogramma aan, waarin de focus op de algemene ontwikkeling van vaardigheden ligt en waarbij de sporttak niet noodzakelijk onmiddellijk herkenbaar is. De fundamentele bewegingsvaardigheden zijn van cruciaal belang en moeten al op jonge leeftijd geprikkeld worden. Dat gebeurt op een pedagogisch verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier.
Multimove voor kinderen is de start van een gezonde levensstijl met veel beweging en sport, je hele leven lang.
Meer info over Multimove vind je op www.multimove.be
Multimove voor kinderen is de start van een gezonde levensstijl met veel beweging en sport, je hele leven lang.
Meer info over Multimove vind je op www.multimove.be
Waarom Multimove?
De laatste jaren is er een daling in de fysieke activiteit merkbaar bij jonge kinderen. Dat leidt tot een toename aan overgewicht en obesitas. Maar door deze lagere activiteitsgraad dalen ook de algemene motorische competenties van kinderen. Net deze algemene motorische competenties zijn erg belangrijk in de eerste levensjaren. Maar door een te vroege sportspecialisatie krijgen deze competenties te weinig aandacht.
Om kinderen meer aan bewegen te krijgen bieden we Multimove aan in onze club. We stellen deze lessen open voor kinderen van onze eigen zwemschool maar ook voor kinderen van buitenaf.
In deze lessen komen alle fundamentele bewegingsvaardigheden een bod zodat kinderen zoveel mogelijk bewegings- en ontwikkelingskansen krijgen.
Om kinderen meer aan bewegen te krijgen bieden we Multimove aan in onze club. We stellen deze lessen open voor kinderen van onze eigen zwemschool maar ook voor kinderen van buitenaf.
In deze lessen komen alle fundamentele bewegingsvaardigheden een bod zodat kinderen zoveel mogelijk bewegings- en ontwikkelingskansen krijgen.
Wat zijn fundamentele beweginsvaardigheden?
Dit zijn basis bewegingsvaardigheden die een kind reeds op jonge leeftijd moet verwerven om de motorische ontwikkeling te bevorderen. Voorbeelden van fundamentele bewegingsvaardigheden zijn heffen, slaan, trappen, trekken en glijden. Alle bewegingen die een kind nu - en later als volwassene - zal gebruiken, zijn hierop gebaseerd.
De fundamentele bewegingsvaardigheden zijn cruciaal om op latere leeftijd sportspecifieke vaardigheden te leren.
"Als je niet kan springen, landen, lopen, vangen, werpen, ... kan je niet voetballen, tafeltennissen, zwemmen, ..."
Dragen is een vaardigheid waarbij men een voorwerp vasthoudt en waarbij de drager zich al dan niet verplaatst.
Kruipen is een vaardigheid waarbij men zich op handen, voeten en knieën horizontaal voortbeweegt.
Klauteren is een vaardigheid waarbij men zich op handen, voeten en knieën schuin opwaarts voortbeweegt.
Klimmen is een vaardigheid waarbij men zich met handen en voeten verticaal voortbeweegt.
Duwen is een vaardigheid waarbij men een last met het lichaam, een lichaamsdeel of een hulpmiddel al dan niet in beweging brengt. De duwer bevindt zich steeds achter de last.
Werpen is een vaardigheid waarbij men een voorwerp met de handen of een hulpmiddel projecteert en waarbij het contact en de impuls lang zijn.
Lopen is een vaardigheid die gekenmerkt wordt door een zweeffase waarbij beide voeten gelijktijdig een moment van de grond zijn.
Hangen is een vaardigheid waarbij men zich met het lichaam of een lichaamsdeel aan een toestel houdt, waarbij het toestel het lichaamsgewicht deels of volledig draagt, al dan niet zonder de grond te raken.
Slingeren is een vaardigheid waarbij men het lichaam of een lichaamsdeel, al dan niet m.b.v. een toestel, een heen- en weergaande beweging maakt en waarbij het toestel deze beweging niet ondersteunt.
Schommelen is een vaardigheid waarbij men m.b.v. een toestel, een heen- een weergaande beweging maakt en waarbij het toestel deze beweging ondersteunt.
De fundamentele bewegingsvaardigheden zijn cruciaal om op latere leeftijd sportspecifieke vaardigheden te leren.
"Als je niet kan springen, landen, lopen, vangen, werpen, ... kan je niet voetballen, tafeltennissen, zwemmen, ..."
Dribbelen
Dribbelen is een vaardigheid waarbij men een voorwerp met de hand, de voet of een ander voorwerp door herhaald tikken in beweging houdt of drijft. Het contact en de impuls zijn kort en het voorwerp blijft binnen het bereik van wie dribbelt.Glijden
Glijden is een vaardigheid waarbij het lichaam of een lichaamsdeel, al dan niet in direct contact met de ondergrond, zich met of zonder hulpmiddel verplaatst of wordt verplaatst.Heffen en dragen
Heffen is een vaardigheid waarbij men een voorwerp of een lichaamsdeel over een bepaalde afstand in het verticaal vlak verplaatst.Dragen is een vaardigheid waarbij men een voorwerp vasthoudt en waarbij de drager zich al dan niet verplaatst.
Klimmen
Sluipen is een vaardigheid waarbij men zich in buiklig horizontaal voortbeweegt en waarbij het volledige lichaam steeds contact houdt met de grond.Kruipen is een vaardigheid waarbij men zich op handen, voeten en knieën horizontaal voortbeweegt.
Klauteren is een vaardigheid waarbij men zich op handen, voeten en knieën schuin opwaarts voortbeweegt.
Klimmen is een vaardigheid waarbij men zich met handen en voeten verticaal voortbeweegt.
Roteren
Roteren is een vaardigheid waarbij het lichaam of een lichaamsdeel draait (wijzerzin of tegenwijzerzin) rond de lengteas, breedteas of diepteas.Slaan
Slaan is een vaardigheid waarbij men een voorwerp met de hand, de arm of een slagvoorwerp gericht raakt, al dan niet in beweging brengt en waarbij het contact en de impuls kort zijn.Springen en landen
Springen is een vaardigheid die wordt gekenmerkt door een afstoot, een zweeffase en een landing, al dan niet voorafgegaan door een aanloop. Springen wordt opgedeeld in steunspringen (handen als steun gebruiken), ondersteund springen (met hulp) en vrij springen.Trappen
Trappen is een vaardigheid waarbij men met de voet, het onderbeen of de dij een voorwerp of lichaam doelgericht raakt, al dan niet in beweging brengt en waarbij het contact en de impuls kort zijn.Trekken en duwen
Trekken is een vaardigheid waarbij men een last met het lichaam, een lichaamsdeel of een hulpmiddel al dan niet in beweging brengt. De trekker bevindt zich steeds voor de last.Duwen is een vaardigheid waarbij men een last met het lichaam, een lichaamsdeel of een hulpmiddel al dan niet in beweging brengt. De duwer bevindt zich steeds achter de last.
Vangen en werpen
Vangen is een vaardigheid waarbij men met de handen of een hulpmiddel een voorwerp opvangt dat beweegt met een bepaalde snelheid en volgens een bepaalde richting.Werpen is een vaardigheid waarbij men een voorwerp met de handen of een hulpmiddel projecteert en waarbij het contact en de impuls lang zijn.
Wandelen en lopen
Wandelen is een vaardigheid die gekenmerkt wordt door een periode van dubbele steun waarbij beide voeten contact maken met de grond.Lopen is een vaardigheid die gekenmerkt wordt door een zweeffase waarbij beide voeten gelijktijdig een moment van de grond zijn.
Zwaaien
Zwaaien is een overkoepelende term voor hangen, slingeren en schommelen.Hangen is een vaardigheid waarbij men zich met het lichaam of een lichaamsdeel aan een toestel houdt, waarbij het toestel het lichaamsgewicht deels of volledig draagt, al dan niet zonder de grond te raken.
Slingeren is een vaardigheid waarbij men het lichaam of een lichaamsdeel, al dan niet m.b.v. een toestel, een heen- en weergaande beweging maakt en waarbij het toestel deze beweging niet ondersteunt.
Schommelen is een vaardigheid waarbij men m.b.v. een toestel, een heen- een weergaande beweging maakt en waarbij het toestel deze beweging ondersteunt.
home > clubinfo > Zwemschema
Zwemschema
Asse
Ternat
17u
18u
19u
20u
21u
22u
maandag
dinsdag
zwemschool precompetitie competitie
woensdag
donderdag
        recr. jeugd
   precompetitie
   precompetitie
competitie
SERC
vrijdag
competitie
Conditiezwemmen Recreatie volw.
zaterdag
zwemschool
recreatie -14j
recr. volw.
recreatie -14j
recr. volw.
  zwemschool
  recreatie +14j
        precompetitie
      competitie
  recreatie +14j
        precompetitie
      competitie
zondag
home > clubinfo > Kalender
Kalender
Google agenda
Importeer een of meerdere agenda's in je google agenda en wees steeds op de hoogte van activiteiten, wedstrijden of deadlines om je in te schrijven voor wedstrijden.
RCTAL - Activiteiten
https://calendar.google.com/calendar?cid=MnR1Z2ZrNW1waWVpcDVzbnVuaHNxN3RzcnNAZ3JvdXAuY2FsZW5kYXIuZ29vZ2xlLmNvbQ
RCTAL - Wedstrijden
https://calendar.google.com/calendar?cid=dXI5MzQzN3NlNXRlbzlraWRpc2wwZWRwZHNAZ3JvdXAuY2FsZW5kYXIuZ29vZ2xlLmNvbQ
RCTAL - Inschrijvingen wedstrijden
https://calendar.google.com/calendar?cid=aDUwc2VzbTUzMmc1ZWkxbGJqMmE4Y2FrdWtAZ3JvdXAuY2FsZW5kYXIuZ29vZ2xlLmNvbQ
Ga naar 'Instellingen', kies 'agenda toevoegen via url'. Plak de url van de agenda die je wenst toe te voegen.
Download afdrukbare kalender
home > clubinfo > Lidgeld
Lidgeld
De lidgelden voor een volledig seizoen zijn alsvolgt:
september | januari | |
Zwemschool | € 135 | € 90 |
Multimove | € 135 | € 90 |
Combi Zwemschool-Multimove | € 160 - kortingscode: COMBI_SEPTEMBER | € 110 - kortingscode: COMBI_JANUARI |
Recreatie jeugd | € 135 | € 90 |
Recreatie volwassenen | € 135 | € 90 |
Conditiezwemmen | € 150 | € 100 |
SERC | € 150 | € 100 |
Precompetitie | € 250 | € 160 |
Competitie | € 300 | € 200 |
Steunend lid | € 15 | € 15 |
De lidgelden worden vernieuwd bij de start van het nieuwe schooljaar, voor het einde van de maand september. Of voor een nieuwe instapperiode (Nieuwjaar, april). Bij een nieuwe instapperiode wordt de voorbije periode in mindering gebracht.
Vanaf het tweede gezinslid betaal je 5 euro minder op het totale lidgeld.
Het lidgeld geldt voor een heel seizoen tot eind juni.
Terugbetaling ziekenfonds
De Vlaamse ziekenfondsen voorzien een tussenkomst voor het inschrijvingsgeld bij een sportclub. Het lid (of de ouder) is in principe verantwoordelijk voor het aanvragen van deze tussenkomst.
Je kan zelf je attest voor je ziekenfonds afdrukken via jouw profiel op ledenbeheer. Na ontvangst van je betaling komt je attest hier automatisch in.
Je kan zelf je attest voor je ziekenfonds afdrukken via jouw profiel op ledenbeheer. Na ontvangst van je betaling komt je attest hier automatisch in.
home > clubinfo > Inschrijven
Inschrijven
Vanaf 2025 lopen de inschrijvingen via assist.
Er kan op 2 momenten in het jaar ingeschreven worden, nl. september en januari.
In januari worden enkel inschrijvingen voor de gele badmutsen aanvaard.
inschrijven
Voor huidige leden openen de inschrijvingen op 1 mei, tot 15 juni krijgen ze voorrang in hun huidige groep. Inschrijven kan nog tot 30 september.
Nieuwe leden kunnen zich inschrijven vanaf 1 juli. Inschrijven kan nog tot 30 september.
Voor wie in januari wil instappen, deze inschrijvingen staan open vanaf 1 december tot 15 januari.
Wachtlijsten gelden enkel binnen een cursus en in het zelfde seizoen. Indien er een plekje vrij komt, word je gecontacteerd. Een wachtlijst wordt niet overgeheveld naar een volgend seizoen of cursus.
Broers en zussen van huidige leden krijgen eveneens voorrang vanaf 1 mei. Hiervoor stuur je een mail naar info@rctal.be. Je wordt dan uitgenodigd voor die cursus.